Albanië is een land dat qua toerisme in opkomst is. Met zijn prachtige natuur, ongerepte kustlijn, gastvrije bevolking en bruisende hoofdstad is Albanië een must-visit voor iedereen die graag onontdekte landen bezoekt.

Hoofdstad     Tirana
Taal     Albanees
Valuta     Albanese Lek
Landnummer     00355 / +355
Noodnummer     112
Hoogste punt     2.764 m (Korab)
Reisadvies    

Bekijk het actuele reisadvies voor Albanië

Als je 90 dagen of korter in Albanië blijft, heb je geen visum nodig. Je moet dan wel een identiteitskaart of een paspoort hebben dat in ieder geval nog zes maanden geldig is bij aankomst in het land. Daarnaast moet je ook een retourticket of een ticket naar je volgende bestemming kunnen laten zien en aan kunnen tonen dat je over voldoende financiële middelen voor je reis beschikt.

 

Meer informatie kan je bij de ambassades en consulaten van Albanië krijgen.

Het is verstandig om je te laten vaccineren tegen DTP en hepatitis A. Afhankelijk van waar je naartoe gaat en wat je gaat doen, kan je je laten vaccineren tegen hepatitis B, rabiëstekenencefalitis en gele koorts.

Vlag Albanië Dutchies Abroad

Budget

 

In Albanië is het prijsniveau een stuk lager dan dat in West Europa. Van alle Europese landen, heeft Albanië de laagste levensstandaard en daardoor is het dagbudget dat je nodig hebt in dit land ook best laag. Afhankelijk van het seizoen waarin je reist en de plek waar je naartoe gaat, kunnen de kosten voor het dagelijks leven iets hoger of juist lager uitvallen.

Budget €20,- per dag
Standaard €30,- per dag

De bovengenoemde budgetten zijn per persoon per dag. In de categorie ‘Budget’ verblijf je in eenvoudige hostels of andere accommodaties, zul je soms zelf eten moeten klaarmaken en doe je goedkopere activiteiten. Bij het dagbudget ‘Standaard’ beschik je over een privékamer (eventueel in een hostel) en kun je lekker uit eten.

Beste reisperiode(n)

Afhankelijk van je reisdoel is de beste periode om naar Albanië te reizen, tussen mei en oktober. In het voor- en naseizoen kan er behoorlijk wat sneeuw liggen in het noorden van het land. Als je van natuur houdt, is het noorden van het land wel het mooiste gebied om te ontdekken. Kom je naar Albanië om van het strand te genieten, dan zijn de zomermaanden ideaal. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer ontzettend warm kan zijn. Voornamelijk als je wilt hiken of fietsen, kan het in juli en augustus behoorlijk heet worden.

Ook handig om te weten

De officiele munteenheid van Albanië is de Lek, maar je kunt er op veel plekken ook gewoon met de euro betalen.

 

Hou er rekening mee dat de wegen in Albanië erg slecht zijn, zeker buiten de hoofdstad Tirana. Ook de auto’s zijn vaak een stuk minder veilig dan je gewend bent in West-Europa. Sommige auto’s hebben geen koplampen en de remmen zijn ook vaak slecht. Het is beter om na zonsondergang niet meer de weg op te gaan.

Artikelen over Albanië