IJsland: het land van vuur en ijs. Van prachtige watervallen, talloze geisers en indrukwekkende gletsjers. Het is een ontzettend gevarieerd land dat onmiskenbaar een perfecte bestemming is voor natuurliefhebbers.

Hoofdstad     Reykjavik
Taal     IJslands
Valuta     IJslandse Kroon (ISK)
Landnummer     00354 / +354
Noodnummer     112
Hoogste punt     2.110 m (Hvannadalshnúkur)
Reisadvies    

Bekijk het actuele reisadvies voor IJsland

Voor IJsland heb je geen visum nodig, alleen een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart.

Er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties voor IJsland.

Budget

Op IJsland liggen de prijzen een stukje hoger dan in Nederland of België. Met name de prijzen van restaurants en accomodaties liggen hoger. Wel zijn er best wat hostels of guesthouses als je op zoek bent naar een budgetvriendelijkere optie. In het hoogseizoen kunnen de prijzen trouwens nog iets meer oplopen. Hou rekening met deze dagbudgetten:

Budget €60,- per dag
Standaard €75,- per dag

De bovengenoemde budgetten zijn per persoon per dag. In de categorie ‘Budget’ verblijf je in eenvoudige accommodaties, zul je meestal zelf eten moeten klaarmaken en doe je goedkopere activiteiten. Bij het dagbudget ‘Standaard’ beschik je over een comfortabele kamer (eventueel in een hostel) en kun je wat vaker uit eten.

Beste reisperiode(n)

IJsland is eigenlijk mooi in elk seizoen. In de zomers kun je er prima hiken, fietsen of een roadtrip maken, en ook in het voor- en najaar kun je er prima terecht voor outdooractiviteiten. In de winter ligt er vaak sneeuw, wat weer mooie plaatjes oplevert als je van fotograferen houdt. Tussen december en april ligt er vrijwel altijd sneeuw op het eiland, hou er rekening mee dat die sneeuw er regelmatig voor zorgt dat wegen in het binnenland afgesloten zijn. In de winter kun je er ook het noorderlicht spotten.

 

De beste tijd om IJsland te bezoeken is mei of september. Het weer is vaak op z’n best en je ontloopt de drukke zomermaanden.

 

IJsland kent een gecombineerd zee- en toendraklimaat. De winters zijn koel en ook in de zomer wordt het er niet heel warm. Het weer kan behoorlijk onstuimig zijn en er valt het hele jaar door veel regen.

Ook handig om te weten

IJsland is een goede bestemming om het noorderlicht te spotten. In de wintermaanden is het er vrijwel altijd donker en er is weinig lichtvervuiling, waardoor het noorderlicht feller is dan op andere plekken.

Reykjavik is de meest noordelijkst gelegen hoofdstad van de wereld.

Artikelen over IJsland