Noorwegen is een walhalla voor de natuurliefhebber, maar ook liefhebbers van een stedentrip kunnen zich prima vermaken in steden als Oslo, Bergen of Tromsø. Met z’n indrukwekkende fjorden, prachtige landschappen en uitgestrekte bossen is het een ideale bestemming om te hiken.

Hoofdstad     Oslo
Taal     Noors
Valuta     Noorse Kroon (NOK)
Landnummer     0047 / +47
Noodnummer     112
Hoogste punt     2.469 m (Galdhøpiggen)
Reisadvies    

Bekijk het actuele reisadvies voor Noorwegen

Voor Noorwegen heb je geen visum nodig, alleen een geldig paspoort of een geldige nationale identiteitskaart.

Er zijn geen verplichte of aanbevolen vaccinaties voor Noorwegen. Alleen als je naar het zuiden van Noorwegen gaat, wordt aangeraden om je te laten vaccineren tegen tekenencefalitis.

Vlag Noorwegen Dutchies Abroad

Budget

In Noorwegen is het prijsniveau een stuk hoger dan dat van Nederland. Dagelijkse boodschappen, hotelovernachtingen, buiten de deur eten en vooral alcohol zijn een stuk duurder dan we in Nederland gewend zijn. In het noorden liggen de prijzen over het algemeen iets hoger dan in het zuiden.

Budget €60,- per dag
Standaard €75,- per dag

De bovengenoemde budgetten zijn per persoon per dag. In de categorie ‘Budget’ verblijf je in eenvoudige hostels, zul je soms zelf eten moeten klaarmaken en doe je goedkopere activiteiten. Bij het dagbudget ‘Standaard’ beschik je over een privékamer (eventueel in een hostel) en kun je lekker uit eten.

Beste reisperiode(n)

Noorwegen is een land waar elk seizoen zo haar charmes heeft. In de zomer gaat in het noorden voor een aantal maanden (!) de zon niet onder, wat een bijzondere ervaring is. In de wintermaanden heb je de kans om het Noorderlicht te zien en kun je er prachtige tochten maken met sledehonden. De zomers in Noorwegen kunnen fris en nat zijn, maar ook zonnig en aangenaam. De beste reistijd voor een actieve wandel- of fietsvakantie is mei t/m augustus.

Ook handig om te weten

In Noorwegen geldt het allemannsretten, oftewel het allemansrecht. Dit betekent dat je overal mag ‘rondzwerven’. Zolang je geen schade toebrengt aan de natuur of aan landbouwgewassen en de eventuele landeigenaar niet stoort, mag je overal wandelen, fietsen, zwemmen, varen, kamperen en niet-beschermde bloemen, paddenstoelen of bessen plukken. Vissen of jagen mag niet. Het allemannsretten is voor de Noren zo belangrijk, dat het zelfs in de wet is opgenomen. Tegelijkertijd zijn ze ook erg zuinig op hun natuur en verwachten ze dat ook van toeristen.

Artikelen over Noorwegen