Fotoblog | Het mooiste stukje Noorwegen: de Lofoten!

Noorwegen is zo’n beetje hét natuur walhalla in Europa. Je kunt er eindeloos rondstruinen, je tentje neerzetten waar je wilt en onbeperkt genieten van al het moois. Met z’n ruige fjorden, prachtige uitgestrekte vlaktes en adembenemende bergtoppen is het vaste land van Noorwegen al prachtig, maar het mooiste deel is onmiskenbaar te vinden in het noorden: de Lofoten.

 

Een van de mooie uitzichten op de Lofoten
De bergen komen rechtstreeks uit de zee

 

Superlatieven schieten tekort als we het over de Lofoten hebben. De zee die direct overgaat in steile bergtoppen is gewoon uniek. Nergens ter wereld is het verschil tussen hoge bergen en diepe dalen zo groot als op de Lofoten. Wij brachten maar liefst een hele week door in deze prachtige regio en na die week hadden we het liefst nóg een week willen blijven. Man, wat een ongelooflijk mooie plek!

 

De zon breekt door
Dichterbij een zonsondergang komt het in de zomer niet
Prachtig uitzicht op Kvalvika Beach
Tussen de bergen op de Lofoten

Onderweg naar de Lofoten: neem de tijd

De Lofoten zijn zowel over de weg als bij boot te bereiken. Omdat het meest oostelijke deel vast zit aan het vaste land van Noorwegen, is het een schiereiland. De snelste manier om er te komen vanaf Oslo is met het vliegtuig, maar rijden is ook een optie. Hou er wel rekening mee dat het vanaf Oslo nog zo’n 1300 kilometer rijden is naar Bodø, waar vandaan de veerboot naar Moskenes vertrekt. De veerboot zelf doet er ongeveer 4 uur over. Het is dus geen bestemming waar je binnen no time bent. Wij zijn zelf via Narvik, in het noorden van Noorwegen, met de bus naar de Lofoten gereden; een rit van ruim zes uur. Hoe je het ook wendt of keert, je bent altijd lang bezig om naar dit prachtige stukje Noorwegen te komen. Maar als je er dan bent… 

 

Heeft zo'n uitzicht nog toelichting nodig?
Onderweg naar de top
Genieten van de stilte en het uitzicht
Kamperen op het allermooiste plekje
Op de boot vanaf het vissersdorpje Reine

Het hoogtepunt van de Lofoten

Het allermooiste van de Lofoten is wat ons betreft de hoogste berg van het schiereiland: de 1029 meter hoge Hermannsdalstinden. Niet alleen het uitzicht op de top is fantastisch, ook de route er naartoe is adembenemend mooi. Je begint helemaal op zeeniveau en klimt en klautert via kronkelende ‘paadjes’ omhoog. Een echt pad is er niet, dus een gps of op z’n minst een kompas is wenselijk bij deze route. De route wordt soms een beetje lastig, met zeker op het laatst een steil stuk, maar het is het waard. Het groen is hier zo ontzettend groen en het blauwe water heeft zoveel mooie schakeringen! Onderweg naar de top van de Hermannsdalstinden, omschreef een man die we tegenkwamen het uitzicht boven als “het mooiste dat hij ooit gezien had”. En nadat wij zelf op de top stonden, konden we dat alleen maar beamen. Kijk je mee?

 

De kleuren van het landschap zijn adembenemend
Wakker worden met dit uitzicht...
De kust van Noorwegen (83 km verderop), kun je zien liggen!

De kleuren van het landschap zijn bijna niet echt, zo groen!

 

In de zomer van 2018 gaan we weer terug naar de Lofoten, maar deze bestemming in de winter staat ook nog heel hoog op onze wishlist. Het noorderlicht moet hier fantastisch zijn, al lijkt Tromsø ons ook een geweldige Noorse bestemming om eens te ontdekken…

 

Meer zien? Volg onze blog op Bloglovin.

Total
14
Shares

2 comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*
*